вторник, 28 юни 2016 г.

"Да бъдеш най-добрия, си има цена"

Тези думи принадлежат Ромуло Барал - петкратен световен шампион по джу джицу, считан за най-добрия в средна-тежка категория (до 88 килограма). В скорошно интервю той прави паралел между успехите в джу джицу и тези в други сфери като например медицина и право. Посочва, че за да успееш в тези начинания, трябва да работиш усърдно и да правиш жертви. Обръща и внимание на смирението. То е най-големият враг и единствен лек за егото.




"Съветът, който мога дам на някого, който иска да е наистина добър в джу джицу или пък да стане световен шампион, е много прост - за да станеш световен шампион трябва да си най-добрия за килограмите си и за колана си. Не е много по-различно от това да си най-добрият в нещо друго. Ако искаш да си най-добрият доктор или пък най-добрият адвокат, какво трябва да направиш? Трябва да учиш и да се трудиш усърдно. Джу джицу с нищо не е по-различно в това отношение. Същото е и тук. Идеята е същата, просто концепцията е по-различна. За да станеш световен шампион по джу джицу трябва да успееш да комбинираш много неща.




 Казвам на учениците си, че доста хора могат да станат световни шампиони на цветни колани (син, лилав и кафяв б.а.), но колко от тях всъщност имат възможността да станат такива на черни колани. Колко? Колко от тях могат да бъдат най-добрите в залата?  Хората, които искат това трябва първо да са с нагласата за него, а след това да поискат да платят цената за това. А тя се плаща с изключително много труд. Все пак говорим за световен шампион, което ще рече, че става въпрос за много труд. Фокус! Колкото по-малко е егото Ви, толкова по-бързо ще напредвате. Знам, че това е много трудно. особено за хората, които искат да са световни шампиони, защото повечето oт тях са с голямо его. Това е изключително важно за напредъка Ви. Моят съвет относно тренировките е да отворите съзнанието си и да потиснете егото си. И след това добавяте към горните неща кондиционни тренировки и хранителен режим. Да, правилното хранене е голяма част от живота на професионалния спортист. Най-важна е нагласата Ви за всичко това, как подхождате към това да станете световен шампион. За тази работа трябва да сте любезни, трябва да сте скромни. Всички тези неща ще Ви помогнат да постигнете целите си, защото не бихте искали хората да Ви освиркват. Смятам, че комбинацията от горепосочените неща ще отвори всички врати към това да станете световен шампион. Тренировките по цял ден няма да доведат до това, макар и да не са лошо нещо. Да, Вие ще подобрите техниката си, но важното всъщност е колко силно искате да успеете да станете световен шампион. Мнозина успяват на цветните колани, за разлика от черните, при които успяват малцина. Сега знаете как да сторите това, особено с все по-засилващата се конкуренция."

Линк към оригиналното видео на английски

Това е рецептата за успех на този уважаван и проспериращ маестро в сферата на джу джицу. Каква е вашата, какво Ви мотивира да посещавате залата? А готови ли сте да платите цената за това да бъдете световен шампион?

Няма коментари:

Публикуване на коментар