сряда, 10 септември 2014 г.

Основни позиции в джу джицу - Сайд контрол (side control)

Позициите в бжж ни позволяват както да атакуваме, така и да контролираме своя опонент като допълнително го изморявате чрез натиск.


Що е то сайд контрол ?

Сайд Контрол - Side Control
Сайд контрол - Side Control
Сайд контролът е позиция, при която, за разлика от гарда, единият участник има реално преимущество пред другия.В нея със собственото си тегло и контрол вие доминирате своя опонент без да съществува реална опасност за вас. Позицията дава възможност на човека отгоре както да атакува, така и да преминава в други, по-доминантни за него позиции.
Когато сте отдолу, обаче, играта придобива съвсем различен отенък. Сигурността, която ви дава гарда вече я няма. От тази позиция не предстои нищо добро за вас. Вие сте с опрян в земята гръб. "Какво да правя!?", "От атаките ли да се пазя!?,"Ох, сега маунта ли да пазя, ръката ли да си местя....". Шок, паника, хаос, мъка и още паника!!! Това представлява сайд контрола за всеки един начинаещ. След това започват тонове хаотични движения в стил риба на сухо само и само, за да се измъкнете от най-плътния сайд контрол, в който някога сте се озовавали (първоначално всеки сайд контрол, в който се озовете ще го характеризирате  като такъв :) ).


Как да овладеем сайд контрола и как да бягаме от него ?

За да започнете  да се измъквате, ви трябват две неща:
1. Да сте запознати с техниките за бягане от сайд контрол и съответно да знаете при какви обстоятелства работят и при какви не (шримпът е много важна техника за оцеляване, когато се намирате в сайд. Нещо като ножът на Беър Грилс - без него сте за никъде :) ). Ако не са отработени и осмислени техниките то несъмнено ще хвърляте тонове усилия на вятъра.
2.ПРАКТИКА - за тази позиция (както и за всички останали) трябва да се придобие усет, който се добива само и единствено с практика и опитване на техниките в игра. С времето ще усетите кога опонентът става по-лек (натискът върху вас намалеява), кога е нестабилен и съответно кога може да го преобърнете. С времето, обаче хората започват да грешат все по-малко и по-малко и тогава ще трябва вие да инициирате движение, посредством което да принудите опонента си да сбърка.


Минах гарда, ами сега какво....

"Be water my friend"- не се сетих за по-подходящ цитат от този. Точно така трябва да бъдете в играта си в сайд контрол отгоре. Трябва да сте съобразителни и методични - да сте подвижни, когато опонентът е физически силен и експлозивен, и да сте плътни, когато опонентът е физически по-слаб от вас. В тази позиция вие решавате какво да правите - времето е на ваша страна, гравитацията също. Тук е моментът, в който вие няма за къде да бързате. Вие налагате темпото на игра. От вас зависи дали той ще бъде заключен или удушен ;)


Bjj Side Control
BJJ Side Control

Пандата казва:

Мислех си, че бях информиран относно всичките злини на света... докато не се озовах за първи път в сайд контрол. Спомням си, че тогава тежах приблизително 85 килограма, но когато се озовах в сайд контрола на човек, който тежеше с около 25 килограма по-малко от мен, нещата придобиха съвсем различен отенък. Безпомощността ми беше сходна с тази на газела, попаднала в захапката на изгладняла лъвица. Измъкването беше буквално невъзможно. С времето, обаче, усетих, че всеки има дупки в играта си от сайд. Просто трябваше да издебна подходящият момент. Едни избързваха и атакуваха без натиск, други създаваха излишно пространство докато се опитаха да преминат в друга позиция. Трети пък изобщо си нямаха и на идея какво да правят, затова бързо губеха сайда. Отгоре пък стискането не водеше до нищо добро. Създаваха се празни пространства за бягане, обръщаха ме през глава и какво ли още не. С практиката процента на грешките драстично намаля. Започнах да се чувствам комфортно отгоре. Чувствах се като акула в свои води, очакваща следващата си жертва. Пътят за усвояване е един - практика, практика и пак практика ! :))



Благодаря за отделеното време, надявам се да съм бил полезен. :)). Моля споделяйте, коментирайте и оценявайте.

 Още статии от поредицата:

Няма коментари:

Публикуване на коментар